Válasz a kérdéseidre - Rigotech ügyfélszolgálat és tudásbázis

Kapcsold be a hangot! ● Ügyfélszolgálat: 30 / 227 12 27

 

Tuningbox fajták és tuning módszerük

Ha az autód tulajdonságain változtatnál, nagyobb átalakítás nélkül, választhatod a gyári beállítások finomhangolását, módosítását – ez a szoftveres optimalizálás és tuning, vagy dönthetsz a tuningbox mellett, amikor egy eszköz kerül beszerelésre.

Ahogy a szoftveres beállítások, a tuningboxok sem egyformák viszont vannak, amiben a fogalmazók is egyetértenek:

  • könnyű beszerelni,
  • szaktudást nem igényel
  • átvihető egy másik azonos rendszerű autóba
  • nagy árréssel lehet értékesíteni, így inkább a marketing a lényeg mintsem a műszaki tartalom.

Alább csak néhány információ, a teljes cikket a tuningboxok előnyös és sötét oldaláról IDE kattintva olvashatod.

Napi rutin, hogy tuningboxokat szerelünk ki, amelyek műszaki hibát okoznak, vagy épp az elvárások alatt teljesítenek. Referencia videókat a tuningboxok eltávolításáról és kártékony hatásáról valamint ügyfélvéleményeket a youtube-on találsz, keress a Rigotech és tuningbox szavakra. Kattints a tuningbox referencia videókhoz!

Gondolj bele: ha az autógyár szoftveresen módosítja az autód beállításait, így alakít ki teljesítménykategóriákat, akkor miért kellene bele további hibalehetőségeket hordozó plusz elektronika?

A box a legtöbb esetben nem teljesíti a marketing ígéretet, nem fog hozni neked 40 lóerőt és 20 százalék fogyasztáscsökkenést.

Két nagyobb gond van ezekkel:

Ha a boxot ‘óvatosra’ állítod, az annyit jelent, hogy az egyik motorparamétert ahová beavatkozik, csak kis mértékben csalja el. Ilyen esetekben szerkezeti károsodástól nem nagyon kell tartanod, viszont a javulást is csak nagyon szűk sávban és enyhén fogod érezni.

Ha viszont magasabb fokozatra kapcsolod a tuningboxt, és huzamosabb ideig használod, akkor az autód befecskendező-rendszerét kockáztatod, mivel a box által elcsalt értéknek köszönhetően az alkatrészek jelentős túlterheléssel futnak, élettartamuk rohamosan csökken.

Sokan az autó garanciájának megtartása miatt vesznek inkább boxot, számukra rossz hír, hogy ez is csak marketing szöveg. Ha garanciaidőn belül meghibásodás történik, hiába szereled ki a boxot, nagyon egyszerűen megállapítható hogy az autó fel volt húzva, a garanciális igényed elutasításra kerül.

A túlterhelés megállapítható a motordiagnosztika során, vagy az üzemanyagrendszer alkatrészeinek bevizsgálásával.

A boxok működéséről:

Több mint 90% az úgynevezett CR tuningbox, amely az üzemanyag nyomás emelésével éri el, hogy több üzemanyag jut a motorba így az erősebb lesz. Az eredmény érezhető, tényleg jobb lesz az autó.

Amit nem mondanak el, az az, hogy az 1600 ’bár’ csúcsnyomásra tervezett rendszer, amely gyári állapotban csak ritkán megy az 1600 ’bár-os’ maximális terhelésen, a tuningboxszal vért izzad.

A nyomásjel elcsalásával a maximális üzemi nyomás 1600 helyett 2000 ’bár’ is lehet, de átlagos használat mellett is a gyári nyomás fölött üzemel a rendszer, ami durván igénybe veszi a porlasztókat és más elemeket.

porlasztók javítása darabonként 60-250 ezer forint, a nyomásszabályzó szelep cseréje 80 ezer forint, szivattyú, érzékelő és egyéb elemek cseréje 150 ezer forint. Autómentés 50 ezer forinttól indul.

Vannak komolyabb un. párhuzamos tuningboxok, amelyek több ponton avatkoznak be a motorműködésbe, megosztva a terhelést. Ezek kockázata kisebb, áruk szinte kivétel nélkül 200.000 forint felett kezdődik, nem ritka a 700 ezer forintos megoldás.
Amennyiben az autód vezérlőegysége újraprogramozható, ezektől is érdemes tartózkodni, mert minden motoradat szoftveresen is módosítható, optimalizálható. Nincs jó ok további alkatrészek, hibaforrások beszerelésére, indokolatlanul drága párhuzamos box vételére.

Kérlek, ne dőlj be a tuningbox hirdetéseknek. Ha szereted az autód és fontos az üzembiztonság, ne használj ilyeneket. A fenti mellékhatások jellemzően nem az ingyenes tesztidőszakban jönnek elő, hanem a folyamatos igénybevétel és kopások miatt később. Ha csak 30-50 ezer forintod van az autótuningra, inkább gyűjts még hozzá, vagy simán csak tegyél le róla, használd az autódat a gyári biztonságos kivitelben.

A Rigotech beállításokkal nem terheljük az autód üzemanyag rendszerét, teljesen kizárt bármilyen meghibásodás. Gyári technológia és a Rigotech márkanév véd. Az autód erősebb lesz, a fogyasztás is csökkenhet mellékhatások nélkül.

Kérj ajánlatot, infót az autódról IDE kattintva!