Chiptuning traktorra is… ha nem tudod hogy működik, Máté a 9 éves srác elmagyarázza!

Hihetetlen találkozás egy nem mindennapi 9 éves gyerekkel, aki minden szabadidejében a családi gazdaságban segít

Chiptuning később. Jobb oldalon a srác hihetetlen! – saját magamra emlékeztet…

Oltványi Máté, 9 éves átlagos kis srác fogadott minket, amikor kiérkeztünk ehhez a John Deere traktorhoz.
A feladat a szokásos: chiptuning segítségével javítani a jármű/munkagép fogyasztásán és emellett a munkavégző képességén, erején, teljesítményén, forgatónyomatékán… De mindez most mellékes!

A lényeg az, hogy Máté közölte: a traktor az övé, és amíg ott vagyunk ő fog minket segíteni. (gondoltam, na, az érdekes lesz… ) Nagyot tévedtem, szó szerint leesett az állam…

Ez a szerény, ám határozott 3. osztályos tanuló (aki 4 és fél éves kora óta foglalkozik traktorokkal) többet tud erről mint én és 1000-ből a többi 998 ember. Az egy dolog, hogy 10 évesen már én is a papám Trabiját berheltem, meg épp megkezdtem ‘motorszerelői karrierem’ ez a srác önállóan dolgozik ezzel a kb. 15 millás több tonnás munkagéppel. És miért?

Mert szereti. Ez a hobbija, talán az élete is. Van célja, van egy olyan gondoskodó és szerető háttere, aki segít neki ebben.

A riportot személyesen (Tóth Richárd) csináltam vele, és nem kíméltem. Úgy durván belekérdeztem a dolgokba, de Máté állta a sarat. A riport után kimentünk a birtok melletti szántóra (magánúton, szülői felügyelettel) és a traktor chiptuning előtti gyári beállítását Mátéval teszteltük, vele csináltuk meg a gép állapotfelmérését is.

A cégünk (Agrooptima Szerviz és Rigotech Chiptuning) nevében is köszönöm az élményt, és a beszélgetést az Oltványi családnak.