Részecskeszűrő kiiktatás helyett megmentettük!

Ezért lenne fontos, hogy a szervizek értsék a részecskeszűrő- és más modern rendszerek működését

Hogyan lehet 2 óra alatt 150 ezret bukni, vagy egy milliót spórolni?

János majdnem megszívta. Másodszor is!

“Nem érdekel, mit csináltok az autóval, oldjátok meg, mert a szervizben nem jutnak előrébb, 150 ezerért vettem bele gyári légtömegmérőt mert arra panaszkodott, de nem javult, alig értem ide. Iktassátok ki a részecskeszűrőt, kapcsoljátok le az EGR-t és szeretnék egy erős chiptuningot, mert ha itt sem oldódik meg, felgyújtom!” (Néha ilyen is elhangzik: “kapcsoljátok ki az Adblue-t!” – amire a válaszunk szintén: nem.)

Ez a Mercedes C200 136 lovas CDI (Blue) egy fiatal, 2012-es autó 183e kilométerrel. A műszerfal világít mint a karácsonyfa, Szerbiából a közel 200 km-t vészprogramban vánszorogva tette meg a szekszárdi műhelyünkig, tulajdonosa ismét javulást és megoldást remélve tőlünk.

Kb. egy éve János pont ugyanígy érkezett az akkori Renault Laguna 20dci 175 lovas autójával, amelynél szintén fennálló vészüzem (csökkentett teljesítményű mód), hibalámpák, és egy elhúzódó történet volt az előzmény.

János műszaki ember, jó autói vannak, megadja nekik amit kell, legjobb tudása szerint szervizelteti őket, mégis teljes tanácstalanságban érkezett több autószervizt is megjárva.

mercedes-dpf-reszecskeszuro

“Ha ti sem tudjátok megcsinálni, FELGYÚJTOM!”

Már a korábbi esetnél az interneten kutatva arra jutott a tulajdonos, hogy szabály ide vagy oda, de nem fog a Laguna részecskeszűrő rendszer cserére több mint félmilliót költeni, inkább kiiktatja azt, és akkor ‘le van a gond’.
A munkát a szokásos motordiagnosztika indította, majd a chiptuning során is alapvető lépés: az érkező motorbeállítás elemzése következett. Az autó gyári beállításon volt, így a rossz tuning okozta többlet kormolást kizártuk.

A diagnosztika során láttuk, hogy a szűrő regenerálás utolsó időpontja kb. 5 ezer kilométerrel ezelőtt volt, így nem csoda, hogy teljesen eltömődött. Az autó tele volt ide vágó regenerálás gyakoriságra, részecskeszűrő telítettségre vonatkozó hibakódokkal, ahogy tegnap a Mercedes esetében is. Az átlag szerviz kb. eddig jut. Mélyebbre ásva a több mint 200 motorparaméter járó motor melletti vizsgálatával kizártuk az injektor és egyéb létfontosságú elem hibáját, viszont a szűrőfelügyelet egyik legfontosabb eleme a differenciál nyomás jeladó normálistól eltérő értéket mutatott. Ha valaki tudja mit keres, akkor 2 perc alatt lehet megtalálni, más esetben könnyű elsiklani fölötte, mivel a hibatárba hibabejegyzés nem készül.

A differenciál-nyomásérték eltérésének – amely az egész szűrő ügyet generálta – egyszerű oka volt: egy rávezető gumicső ki volt repedve. Ezt cseréltük, az autón a gyári diagnosztikai műszerrel indítottunk egy kényszer regenerálást, az autó rövid időn belül tökéletes lett, minden érték a normál tartományba állt, visszatért az erő.

Természetesen ha már itt volt, megfejeltük egy Rigotech Prémium Pro részecskeszűrő kímélő egyedi chiptuninggal, így zárult a több hónapja húzódó, 3 szervizt, részecskeszűrő tisztítást megjárt történet.

Megoldás a Mercinél

A korábbi sztori kapcsán “kisebb” bizalom ébredt a munkánkkal kapcsolatban. Amikor csak lehet (sőt azontúl is) a gyári környezetvédelmi rendszerek megtartását, javítását javasoljuk, nem preferáljuk a részecskeszűrő vagy EGR, Adblue végleges lekapcsolását. 

Megértettük János kérését, problémáját, de nem egyből a fúróval kell nekiállni ha részecskeszűrő hibát tapasztalunk és az EGR kiiktatás sem standard megoldás a kormolás csökkentésére. Szokásos diagnosztika, érkező motorbeállítás elemzése… fennálló részecskeszűrő hiba és légtömegmérő hiba. Utóbbi az izgalmas, mivel ha nincs korrekt légtömeg jel, akkor a környezetvédelmi rendszer is korlátozottan működik. Ennek első jele a kormos kipufogóvég ami látszik a képen is. A szűrő feltelik korommal, részben átjut rajta.

Ellenőriztük a kábelköteget, csatlakozót, kipróbáltuk a korábbi “rossz” légtömegmérővel is, a kép szerinti “Faulty signal” hiba nem törölhető. A hiba törlési (és megelőző) eljárásokat nem ismertetem, viszont a lényeg: a Mercedes ‘furcsán’ oldotta meg az időszakos szervizek naplózását és szerviz visszaállítási követelményeket.

Már nem úgy van, mint a Ladás időkben, hogy otthon kicseréljük a légszűrőt… Sőt, még kevéssé felszerelt szakszerviz se cseréljen légszűrőt, gyári tudású motordiagnosztikai műszer (+képzett szakember) nélkül! – ide jutottunk… Más esetben a büntetés a környezetvédelmi rendszer leállása, vészfutás, akár a szűrőrendszer cseréje amely kb. 1 milliós nagyságrend!

reszecskeszuro-regeneralas
mercedes-reszecskeszuro-tisztitas

Kiiktatás helyett a szűrő rendbetétele

Miután a kiváltó okot kezeltük (légtömegmérő valószínűtlen jel hiba, ami nem azonos a hibás légtömegmérővel, így teljesen felesleges volt újat venni bele) következett a szűrő a regenerálása. Ez ilyen fokú eltömődés esetén már magától nem megy végbe, un. kényszerített regenerálást (forced regeneration) kell alkalmazni, amely gyári szintű diagnosztikai géppel indítható. Ilyenkor a részecskeszűrő tisztítás, kimosás elkerülhető, azt nem kell kiszerelni.

A regenerálás során menni kell az autóval és a szokásos regeneráláshoz hasonlóan többlet gázolaj bejuttatásával a betét felfűtésre kerül, a felhalmozódott korom elég benne, a szűrő szerencsés esetben kitisztul, visszanyeri majdnem a korábbi kapacitását, amely azért minden egyes regenerálás alkalmával esik, ezért van, hogy ez is egy ‘fogyó eszköz’, a tervezett élettartam lejárta után cserére szorul.

Jánost lebeszéltük a szűrő és EGR lekapcsolásáról, javítani tudtuk a gyári rendszert. Természetesen egy Rigotech PPro chiptuningot készítettünk, amellyel kis terhelések mellett óvhatja a szűrőt, padlón viszont brutálisan húz az ülésbe még ez az egy turbós gyárilag ‘lebutított’ motor is.

Ha hasonló problémád van mindenképp keressétek meg a kiváltó okot és javíttasd a szűrőrendszert! Ebben nem tudunk segíteni, viszont ha szeretnél ‘átülni’ egy jó erős, megbízható autóba kérj ajánlatot Prémium Pro beálításunkra IDE kattintva.