kez-27c256-chiptuning

VW Passat 1.9TDI motor, 90 LE. A 90′-es évek derekán maga volt az álomautó, amikor az utakat jószerével még csak Trabantok és Ladák hasították.
Ez az 1Z-s motor sok ráncfelvarráson esett át, és összeszámolni is nehéz, hányféle konfigurációban dobták piacra.
A legközelebbi tesó a 110 lóerős változat volt, sokkal robbanékonyabb, nyomatékosabb s talán még takarékosabb is, mint a kistestvér.

A chiptuning láz már javában tombolt a 90′-es évek közepén-végén, ám ekkor még igen korlátozottak voltak a lehetőségek, nem úgy mint ma. Ebben az időben nem lehetett minden sarkon chiptuningot csináltatni, és a piacon sem volt eszköz, szoftver, dokumentáció ami a munkát támogatta.

Emlékszem, ebben az időben, vagy épp csak kicsit korábban (80′-as évek vége talán…) amikor még semmilyen módosító szoftver nem volt (amiben a bináris adattartalmat meg lehetett volna jeleníteni és szerkeszteni) akkor a találékony úttörők a kiolvasott tartalmat az Excel akkori elődjében nyitották meg, majd grafikusan ábrázolva az állományt kirajzolódtak a kezdetleges befecskendezési- és gyújtás görbék…

A fáradságos munkával kifejlesztett hatékony és bevált chiptuning beállítást azonban meg is kellett védeni valahogyan a már akkor is divatos (hát még manapság…) másolás ellen. Tehát attól, hogy különösebb hozzáértés nélkül valaki lemásolja a memóriachip tartalmát.

Az egyik legősibb védelmet mutatom most be,  méghozzá azért pont most, mert a mai nap érkezett a szekszárdi műhelyembe egy ilyen régi, ám annál üzembiztosabb Passat, melyben meghökkentő dolgot találtam…

A védelem lényege, hogy az egyedileg kifejlesztett beállítást tartalmazó memória chipet nem csak visszaforrasztották a helyére, hanem a kivételét és ezzel másolását ellehetetlenítve jó erősen a helyére is ragasztották, valamilyen kétkomponensű epoxigyantával. Innentől kezdve, a memória kiforrasztása nem egyszerű. Persze, a megfelelő tudás birtokában lehetséges volna helyén is megolvasni a szupertitkos chiptuningot, de azoknak akik tudása csak a másolásra korlátozódik, feltételezhetően se információjuk, se eszközük nem volt a ragasztó általi védelem kijátszására.

Itt a sztori természetesen sikerrel zárult, mivel a feladat egy tartalék vezérlőegység felillesztése és chiptuningja volt, így a valamikor kb. 20 évvel ezelőtt beleírt program beállítása rejtély maradt.

passat-chiptuning-ecu

A régi és újabb generációs vezérlőegység az 1Z-s motorhoz. A gyantával leöntött régit nyugdíjaztuk ma, helyét az újabb verzió vette át.

vw-passat-1z-motor-chiptuning

A cikkben említett 1Z-s motorral szerelt, “tuningvédett” VW Passat.

vw-motorvezerlo-chiptuning

Chiptuning lopás ellen védett vezérlőegység a 90′-es évek közepéről.

chiptuning-gyanta

A chipek körvonala jól látszik a kemény gyanta alatt.

chiptuning-vedelem-passat

A cikk kedvéért idetettem egy hasonló tokot, mint ami a gyanta alatt van.

vw-passata-chiptuning

A chiptuningra igencsak jól reagáló 1Z-s VW motor.

chiptuning-vedelem-vw

Még egyszer utoljára ez a szépség 🙂