Audi A3 2.0 PDTDI chiptuning- Hogyan csinálj Zombit az autódból… 1. rész

Szerző: febr 25, 20200 hozzászólás

Audi A3 2.0 PDTDI chiptuning – Hogyan csinálj Zombit … 

 

Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy nem a mások fikázása, és nem az öndicsőítés a célja ennek a cikknek, hanem egy tanulságos eset bemutatása, okos ember más kárán tanul jeligére.

Ervin egy korrekt állapotú kis Audi A3 2.0 PDtdi chiptuning miatt látogatott el a Rigotech siófoki műhelyébe, nemrégen vásárolta, és egy kicsit többre vágyott, szeretett volna egy korrekt hangolást csináltatni az autójára, hogy a vezetés élmény legyen vele.

Annyit tudott meg az autó előéletéről az eladótól, hogy egy bizonyos funkció le van már kapcsolva szoftveresen, ezzel gondod már nem lesz, mondta Ő büszkén…

A tesztkör és diagnosztika során minden rendben is volt, na akkor lássunk neki, töltsük le az érkező beállítást…

audi-a3-a4-20pdtdi-chiptuning
Audi-A3-2-0-PDtdi-chiptuning

Na innen indul a történet igazából… Minden eszközünk és szoftverünk eredeti, jogtiszta, élő előfizetésekkel, mégis egy üzenet jelent meg mindegyik próbálkozáskor: “wrong security code”

Szakmai körökben ismert lehetőség hogy az adott autó vezérlőjét le lehet zárni olyan értelemben, hogy a gyári szervizcsatlakozón ne lehessen az adott beállítást visszaolvasni, de ezt még azonosítani sem lehetett, nem hogy visszaolvasni… Leszögezném, hogy mi soha egyetlen autót sem zárunk le ilyen értelemben.
Ervin hívja az eladót, hogy milyen infója van erről. Az eladó fel is vette a telefont, majd kicsit csodálkozva fogadta a hallottakat, de készségesen felajánlotta hogy beszél a “sráccal” aki az autót programozta, hiszen itt dolgozik ő is a soron a gyárban, jó haver…

Na ez jól kezdődik… Pár perc múlva vissza is csörgött, hogy beszélt a haverral, és azt mondta hogy ő nem zárta le, idézem, “tudod ezek ilyenek, előfordul, hogy lezárják magukat”…. aha, na persze, az elmúlt 20 év alatt nálunk egy sem zárta le magát.
Kértem hogy az autó gyári beállítását küldje el email-ban, erre meg az volt a válasz, hogy azt nem tudja sajnos, tuti * nincs már meg…, ismét idézném a “havert”, “de ha Ti olyan nagy királyok vagytok, akkor biztos megtudjátok oldani…”
Anyád…! Gondoltam magamban, majd megköszönve a semmit, közöltem, hogy igen, megfogom oldani…

(* Mi 3 helyen tároljuk az autód adatait, így soha nem kerülsz gondba, nem vered magad súlyos extra költségekbe adatvesztés miatt! Még a 20 éve kezelt autók minden dokumentációja, beállítása is rendszerezetten megvan.)

El lehet menni a márkaképviseletbe, és 200e+ díjért lehet az autót javíttatni! (vezérlő csere) Vagy: a vezérlőt ki kell venni, ki kell nyitni, és BDM porton (elektronikai panelen kialakított belső kommunikációs interfész, csatlakozó) keresztül kiolvasni, helyreállítani mivel azonosítani sem lehet a szoftver verziót, és a gyári beállítás sincs már meg.

A vezérlő kiépítése, és kinyitása után lehullt a lepel a remekműről. Valóban nem szándékosan zárta le a “haver” a vezérlőt, egyszerűen a tudatlansága okozta, és annak az internetről letölthető tört szoftvernek a hibája, ami belenyújt több helyen is abba, amibe nem kellett volna. Az OBD funkció tiltás mellett a TELJES hibatárat is kitörölte (remek szórakozás lett volna így egy szerelőnek meghibásodás esetén az autót megjavítani), valamint az EGR rendszert folyamatos nyitásba kényszerítette, ugye ez is teljesen ideális…

audi-vezerloegyseg-hiba-obd-tiltas
audi-a3-chiptuning-20pd-tdi-20cr

Az autó vezérlőjét visszaállítottuk teljesen gyári állapotra a BDM programozóval. Ezt követően ismét működött az OBD funkció, és az egyéb abnormális működésre kényszerített rendszerek is magukhoz tértek. Innentől a hibás funkció lekapcsolás javításra került, illetve a kért Rigotech PPro beállítás – chiptuning – is természetesen elkészült, és a megszokott mosoly is meglett a munka végére…

Katalógus adatait tekintve 140Le/320Nm az autó teljesítménye, a kért beállítást követően ez 175Le/400Nm lett.

Köszönöm a figyelmed kedves olvasó/érdeklődő!

Ha Téged is érdekel milyen biztonságos tartalékokat rejt magában az autód, kérd ajánlatunkat, kattints lent az ajánlatkérőre.
Nézd meg a többi szakcikket itt a blogon, vagy kövess a Facebook-on a legfrissebb mérésekért, akciókért, sztorikért!

Üdv, Csaba – Rigotech Siófok

Chiptuning árajánlat és infó az autódról 5 perc alatt

  • Gyári, lebutított középszerűből
  • erős, dinamikus, megbízható
  • vezethetőbb, szerethetőbb autót
  • Rigotech beállítással!