Turbó tengely törés és a chiptuning vonatkozása

Szerző: Júl 10, 20190 hozzászólás

Turbóhalál, Autótechnika, chiptuning

Az Autótehcnika szaklapban megjelent egy kiváló cikk, turbóhalálok okairól, köztük a chiptuning érintettségéről. Írtam hozzá egy “rövidebb” kiegészítést, kommentet, ami hosszabb mint a cikk – megtudod belőle, miért kerüld az olcsó chippest, és mire számíthatsz, ha lecseréled a biztonságos gyári beállítást egy “valamilyen chiptuningra”.

Tényleg nagyon meg kell dolgozni a chiptuningosnak azért, hogy lerepüljön egy turbó!
Hála az égnek, ma már olyan segédprogramok és fájlszervizek léteznek, amelyek pár kattintással kiiktatják az összes védelmi vonalat, és megnyitják számodra az utat a turbó-bolt felé, ahol a legolcsóbb gyári darab is 3 kiló fölött indul!

turbo-tengely-chiptuning

Nagyon klassz a gondolatébresztő Autótechnia cikk is, amelyet itt olvashatsz. Érdemes megemlíteni a motorvezérlő turbót védő mechanizmusait, kifejezetten a cikkben említett egyik esetre:

“Ha a gumicső a kompresszor és a közbenső hűtő között lecsúszik a csonkról, akkor a kompresszor nyomóoldali ellennyomása leépül, és a töltő túlpörög. A töltőnyomás-érzékelő kis töltőnyomást érzékel, a geometriás töltő a lapátozást záró irányba mozdítja el”.

Ritka ma már az a konfiguráció, amely nem tartalmaz légtömegmérőt. Nyomó oldali tömítetlenség esetén a turbó valóban jobban dolgozik, próbálja tartani az üzemállapothoz rendelt, programban előírt töltőnyomás értéket. Valóban jobban jobban zárja a geometriát, jobban terheli a turbót.

Kisebb lyuk esetén, a jelenség hosszú távon jobban terheli a turbót, de szerencsés esetben nem lép fel olyan túlterhelés, amely mechanikai kárt okoz. Nagyobb lyuk esetén az előállított töltőlevegő többlet, amely megszökik átszívásra kerül a légtömegmérőn.

A vezérlő azonnal tudja, hogy adott fordulatszámhoz, terheléshez, EGR pozícióhoz (egyebekhez) előírt légnyeléshez képest markáns eltérés van az áramlásban, így alkatrészvédelmi okból csökkenti a befecskendezési mennyiséget, így ez a negatív visszacsatolás óvja a turbót.

Valószínűtlen légtömeg, és vagy nyomó oldali tömítetlenség hibakód regisztrálódik, gyakran vészüzem kíséretében. Pl. 2010 után gyártott Mercedes-ek esetén ez a monitor funkció annyira érzékeny, hogy a nyomó oldali csövezés O-gyűrűjének hibájakor fellépő csekély szivárgás esetére is életbe lép.

További védelmi funkció (modern rendszereknél, haszongépjárműveknél) a turbótengely forgási sebesség monitorozása. Amennyiben a fordulatszám a programban tárolt hibahatárt meghatározott értékkel és ideig átlépi, azonnal a fenti alkatrészvédelmi ‘fuel-cut’ lép életbe.

Ha már chiptuning: kellő szakértelem hiányában módosított beállítás igen kártékony, és rövid időn belül akár az első nagyobb terheléskor károsíthatja a turbót, mivel az túlpörög.

Alapvető módosítási hiba, a kontár beállításokban, hogy felborítják a gyári kalibrációt. Kár érte, mert a gyártó sok esetben lefedi egy biztonságos chiptuningnál a reális nyomaték- és teljesítménynövelési igényt. Pl. 320NM-re butított autó keverékképzési beállítása gyakran 420NM-ig gyárilag ki van dolgozva, és tesztelve a szoftverben. Más szóval: nem kell az üzemanyag mennyiséget közvetlen módon pl. az injektorok nyitási idejével vagy rail nyomás növelésével elcsalni! – a turbókezelést és egyebeket sem szükséges szoftveresen (se hardveresen!) “elcsavargatni”.

Tökéletes eredményt ad a gyári korlátozások ésszerű emelése (pl. 320NM-ről 360NM-re), a biztonságos gyári keverékképzési kalibráció megtartásával.

Azoknak a chiptuning “szakembereknek” akik nem rendelkeznek az adott szoftver dokumentációjával, a nyomatékkezelés és felügyelet mélyreható ismeretével, ez nem opció. Sokkal könnyebb megtalálni (és az erőtöbblet érdekében felborítani!) a fizikai adottságok alapján számolt injektor nyitási táblát, és ott több anyagot adni, és/vagy drasztikusan megemelni az üzemanyag nyomást.

Ez több problémát is okoz, de a turbónál maradva: az ilyen olyan módon megnövelt befecskendezési mennyiség nagyobb gázsebességgel jár, amely nagyobb töltőnyomást generál, főleg abban az esetben, ha a geometriavezérlő adattáblák nincsenek pontosan az új megemelt mennyiséghez hangolva. (ez szintén nem opció azoknál, akik nem értenek ehhez)

Ilyenkor, ha csak ennyire nyúlnak bele, az autó jelezni fogja a magas töltőnyomás hibát, vészüzemre áll. Ezt oly módon tudják elkerülni, hogy megemelik a kért töltőnyomás táblákat, és nyomás limitereket, ezzel kiiktatva a védelmi mechanizmusok egy részét. További trükk a turbina fordulatszám táblák emelése, kipufogógáz hőmérséklet-kontroll adatok emelése, DPF szűrő ellennyomás tolerancia és nyomaték monitorozás elállítása. Ezek mind zöld utat adnak a feltöltő idő előtti, ritkább esetben hirtelen halálának. Ha ez még nem elég, segédprogramok segítségével könnyen kiiktathatók a turbóval kapcsolatos figyelmeztetések, hibakódok, akár vészüzemi korlátozások. Ez nem csak jelentős kockázatot hordoz, de nagyban megnehezíti az autó diagnosztizálását, későbbi hibakeresését, javítását!

Megfigyeltem (több száz autó szoftverének vizsgálata és javítás során), hogy a chiptuningon “megspórololt” pénz többszöröse szükséges később az autó javításához. – erről egy teljes esettanulmányt találsz ITT.

Ha szeretnél átülni egy erősebb autóba, a biztonsági szempontok betartása mellett, kérj ajánlatot az autódra tőlünk. Üdv.: Tóth Richárd