Chip Tuning

Szerző: febr 23, 20190 hozzászólás

Chip Tuning 

 

Chip Tuning vagy chiptuning? Valójában mindegy, hogy nevezed, hogyan írod a lényeg, hogy itt vagy és árajánlatkérőnkben gyorsan kiderítheted, milyen biztonságos tartalék van a saját autódban. Legyen célod az autó erejének, forgatónyomatékának, dinamikájának növelése, vagy akár a fogyasztás csökkentés a chip segítségével, annak tuningolásával.

A chiptuning egy összetett szó, chip és tuning szavakból, ahol az első egy memóriára utal amelyben az autód beállításai vannak tárolva, a tuning pedig hangolást, finomítást jelent. További chip tuning kifejezések érthető magyarázata, tisztázása a chip tuning szótárunkban

Chip

 

Chip az autóban: chippet alkalmaznak a modern autókban a motorbeállítások tárolására. Ugyanúgy, ahogy egy pendrive-ban is memória chip van amely a fájlokat tárolja.  Amíg régen, a 80′-as években és előtte nem léteztek (vagy csak elvétve) elektronikus motorvezérlő rendszerek, nem volt szükség chip-re. Ezek az alkatrészek többnyire csak a zsebszámológépekben voltak akkor elérhetők, majd az első otthoni számítógépekben, egyéb drága és modern alkalmazásokban. 

Az autóban használt memória chip viszonylag kis kapacitású, 8 kB (kilobájt) és 8 MB (megabájt) között terjedt el. Ez néhány jobb minőségű fénykép tárolására alkalmas tárhely, nem sok. Emlékszem, még a 90′-es évekből olyan autóra ahol mindössze 8kB -os memóriát alkalmaztak, amelynél még a 80′-as évek otthoni csúcstechnikáját képviselő Commodore 64 is 8-szor nagyobb memória chippet használ. 

Mégis, ez a 8kB-os chip elég volt egy az elterjedt mechanikus előgyújtásvezérlés kiváltására. A digitális adatok, memória használata javította a gyújtásrendszer (így a motor) hatékonyságát, precíz egyszerű hangolhatóságát, tuningját. A képen egy ilyen kezdetleges 27c64 chip tuning tárgya látható. A chip adatlapját itt olvashatod.

chip
tuning

Tuning

 

A tuning hangolást jelent (bővebben a tuning a szótár szerint itt). Az autó esetén a motor folyamatainak összehangolását, beállítását, tuningját jelenti. A képen egy keverőpultot látsz, amellyel a hangmérnök beállítja a hangzást, az egyes hangszerek hangerejét, tónusát egymáshoz viszonyítva finomhangolja a tökéletes hangzás érdekében. Egyben, kiszűri a zavaró hatásokat, pl. gerjedést, egyebet a tuning segítségével. Az autónál pont ez történik. Általánosan 200-6000 db különféle jellegmező un. térkép van a chip-ben tárolva, és a chip tuning során ezek adatait változtatjuk a memória chipben. – a tökéletes motorműködés érdekében, kizárva az esetleges mellékhatásokat.

Chip tuning

 

A chip tuning egy mérnöki tevékenység, jobb helyeken teljesítménymérő padon történik, az autó menetadatainak mérésével, a motoradatok monitorozása mellett. Így tudunk eljutni egy kiinduló kevésbé ideális állapotból egy sokkal jobb szinte. A folyamat motoroptimalizálás néven is ismert.

Én a régi autóknál ahol még ki kellett venni a chippet, és egy külön programozó egységben (un. eprom égető) kezelni, mint pl. ennél a VW Passat 1.9 TDI chiptuning esetén, külön írnám, hogy chip tuning. 

Modernebb autóknál, jellemzően 2000′ utániaknál már nem kell a chippet kivenni, sőt sokszor nincs is külön chip a vezérlőben, hanem a processzorral már egye integrálják a memóriát (ezek együtt un. mikrokontroller). Ilyen esetekben a memória tartalmát

  • OBD csatlakozón keresztül, vagy
  • a motorvezérlőre kívülről csatlakozva (un. bench mód, SM, Service Mode) vagy
  • a vezérlőt megbontva a mikrokontroller portján keresztül érjük el.

Amikor nincs már klasszikus memória chip, a folyamatot inkább egybeírva használnám chiptuning néven. De a lényeg: hogy értsük egymást.

chip-tuning

Chip tuning árajánlat

 

Ha érdekel, milyen tartalékok és lehetőségek vannak a saját autódban ezekhez mennyiért tudsz hozzájutni, kérd chp tuning árajánlatunk, amelyet 1 munkanapon belül megküldünk, és ha tetszik, rövid határidővel ütemezzük az autód tuningját, motoroptimalizálását a jobb erő akár jobb fogyasztás érdekében. 

Chiptuning árajánlat és infó az autódról 5 perc alatt

  • Gyári, lebutított középszerűből
  • erős, dinamikus, megbízható
  • vezethetőbb, szerethetőbb autót
  • Rigotech beállítással!