Tuningbox vs chiptuning – árak, mérés technológia

Szerző: febr 10, 20210 hozzászólás

Tuningbox vagy chiptuning? Árak, technikák …

 

Tuningbox támogatja jelen esetben ennek a 2 liter HDI Peugeot-nak a működését, amely chiptuning helyett, kivételesen csak teljesítménymérésre érkezett a szekszárdi Rigotech műhelybe. 

A tulaj kíváncsi rá, hogy az autóba épített tuningbox mennyire hatékony, mit tud?

Boxhoz képest jó eredményt mértünk, amely annak köszönhető, hogy a vizsgált tuningox nem a szokásos CR tuningdoboz, amely a nagynyomású rendszert veri át (olcsó, kártékony vacak!) hanem egy un. párhuzamos box, amely ára megközelítőleg 200.000 forint volt anno és ma sem olcsóbb ez a technológia. Előtte kedvcsinálónak nézd meg, milyen az amikor tuningbox helyett gyári technológiával készül a motoroptimalizálás, szakszerű chiptuning fokozza a teljesítményt, nyomatékot, és ez milyen eredményt ad

Peugeot-406-20-HDi-110-tuningbox-chiptuning-teljesitmenymeres

Kedvcsinálónak egy Peugeot 407 2.0 HDI 136 lovas Prémium Pro chiptuning tesztkör videó

2.0 HDI tuningbox lehetőségek vs chiptuning

 

Ritkán mondok ilyet tuningboxról (mert nagyon ritkán van valóság alapja), de ez a box jó. Az eredmény látványos, a görbe szép, a motor, hajtáslánc nincs túlterhelve vele. Enyhe füstölés ugyan jelentkezik, mert az előtöltést a box nem tudja hozzáállítani a több üzemanyaghoz (szemben a szakszerűen készített chiptuninggal) de a kis füst bocsánatos egy ilyen korú és futású tuningboxos autónál. 

Katalógus szerint ez a 2.0 HDI 110LE és 240NM. A boxot nem kötöttük ki így nem tudjuk mi a valós gyári érték, de ha ezt vesszük alapul, a tuningbox hoz 9 lovat és ami sokkal inkább értékelhető: 59 NM-t!

Prémium Pro Chiptuning beállításunkkal erre a motorra 130-135LE és 280-310NM az ajánlatunk, füstmentesen. 

Peugeot-406-20-HDi-136-tuningbox-motoroptimalizálás-teljesitmenymeres

Jobb tuningboxok működési elve

 

A klassz eredmény titka a párhuzamos tuningbox működési elve, amely röviden: a dízelmotor befecskendezőit a motorvezérlő egység helyett, a tuningbox hajtja meg. A box a vezérlőtől megkapja, hogy mikor és mennyi ideig kell nyitni az injektort az üzemállapothoz megfelelő mennyiségű gázolaj bejuttatásához, és felülbírálja azt. A többi már fizika: ha a gyári nyitási idő 4000 us (mikroszekundum – milliomod másodperc) és a box ennek ellenére az injektort nyitva tartja 4400 us-ig, akkor máris bejuttattunk +10% üzemanyagot, amely jelentősen nagyobb energiát fog leadni, mint a gyári mennyiség. 
A feladat megoldásához a box drága (gyárival azonos) injektorvezérlő alkatrészeket és nagyon gyors, processzort használ, így akár tízszer drágább, mint az egy ponton (rail nyomás érzékelőnél) beavatkozó, üzemanyagnyomás jelet elcsaló szemétre való CR tuningbox. – amelyekkel a piac el van árasztva, utána pedig a szervizek a nagynyomású rendszer és injektorhibák miatt megállt autókkal!

Ezek a drágább (több pontra / injektorokra) beköthető HDI, és egyéb CR rendszerre (CTDI, CTDI, DiD, CDI, DCI, stb.) való párhuzamos tuningboxok NEM terhelik túl a nagynyomású rendszert, mivel nem emelnek üzemanyagnyomást. Az injektort sem terhelik feleslegesen, így használatuk biztonságos szemben az elterjedt CR tuningboxokkal. Igaz, ha ilyet szeretnél az autódra, zsebbe kell nyúlni, mert az újakat  199.000 forint körül kínálják. Ennek a fele körül vagy alatta (kor és motor függvényében) már elérhető pl. mi Prémium Pro motoroptimalizálás, chiptuning szolgáltatásunk. (Kérdezd meg az értékeket, kérj ajánlatot IDE kattintva a sajátodra!) A szakszerűen készített chiptuningnak nem csak árban van előnye, de a boxszal szemben kikerüljük vele a két legnagyobb tuningbox mellékhatást: füstölést, és beépített alkatrészek miatti meghibásodási lehetőség kockázatát. További előny, hogy a chiptuning során sokkal több paramétert tudunk üzemállapotonként hangolni, így változatosabb jobb eredményeket tudunk garantálni.

Peugeot-20-HDi-tuningbox-pbox

Chiptuning ár vs tuningbox árak

 

A tuningbox árak 30-500 ezer forint közt mozognak. Előbbiek a pár alkatrészt tartalmazó semmire való CR tuningboxok, amelyek magas meghibásodási arányt mutatnak. Nem maga a box romlik el, hanem hatására több százezres injektor és nagynyomású rendszer javításokba lehet beleszaladni, ha az erősre van állítva. (Ha óvatosabbra, akkor meg nem érezhető a hatása)
A skála másik fele az már-már másodlagos motorvezérlőegységnek is nevezhető párhuzamos vagy komplex tuningboxok, amelyek több ponton kapcsolódnak a gyári rendszerhez. Figyelik a pedálállást, turbónyomást, hőmérsékleteket, és ahogy jelen példában is mutatom, az injektoroknál avatkoznak be, de gyakran bekötik őket a turbónyomás szabályzókörbe is, így azt is tudják fokozni.

A közepes árfekvésű tuningboxok, szinte mindig felextrázott gagyi CR boxok. Az, hogy telefonról lehet piszkálni meg egyéb “extrák” nem javítanak azon a tényen, hogy jelentősen kockára teszik az autód nagynyomású rendszerét, injektorait! Felejtsd el ezeket!

tuningbox-arak

Motoroptimalizálás és chiptuning árak hacsak nem nagyon új autóról van szó, bőven az igényesebb tuningbox árak alatt vannak. Itt is van a selejtes 20-40 ezer forintos chip kategória ahol legtöbbször tudás nélkül turkálnak bele az autód szoftverébe, kétes minőségű eszközökkel, jelentős anyagi kockázatot okozva neked.

Aztán van a 70-80 ezer forintos kategória amelyről ár alapján nem lehet saccolni a minőséget, mivel ez egy régebbi rendszerre reális motoroptimalizálás ár a minőségi munkáért, viszont egy 2015 vagy az után készült komolyabb rendszernél hosszú távon a szinte biztos kudarc, gányolás van csak ennyiért – ügyfeleink tapasztalata alapján, akik ilyen helyekről érkeztek hozzánk több mint 1000 alkalommal újratuningot, chiptuning javítást kérve tőlünk.  Az ilyen fiatalabb autókra, rendszer függvényében 90-140 ezer forint között mozog egy minőségi beállítás ára. Az újabb autóknál az ár magasabb, a garancia megtartás, biztosítás, egyéb fejlesztési költségek miatt egy jobb tuning cégnél.

Összegezve: ha van 200 ezred egy új tuningboxra (de találtam használtat kb. féláron), és megfelel egy közepes de jó megoldás, válaszd az ilyen tuningboxot. (véletlenül se az olcsó CR boxot!) Ha nem szeretnél +1 romlandó elektronikát a motortérbe, amely üzembiztonsági kockázatot jelent a legjobb tuning doboz esetében is, akkor válassz minőségi chiptuningot, motoroptimalizálást, pl. nálunk, partnereinknél, vagy más olyan cégnél, ahol a megfelelő garanciák védenek, megfelelő eredményt garantálnak és mérnek.

Chiptuning árajánlat és infó az autódról 5 perc alatt

  • Gyári, lebutított középszerűből
  • erős, dinamikus, megbízható
  • vezethetőbb, szerethetőbb autót
  • Rigotech beállítással!