Új Passat 2.0 CR TDI chiptuning – hova lett a 15NM? – koromlerakódás, dpf, vagy más?

Szerző: okt 30, 20200 hozzászólás

Volkswagen Passat7 2.0CR TDI 143LE 320NM – kicsit alá teljesít – a tiéd hogy áll korommal?

Siófoki műhelyünkben ismét elkészült egy tökéletes VW Passat Prémium Pro chiptuning, utána egy hasznos Facebook cikk, néhány szakmai részlettel. Aztán ezek a részletek egy klassz kérdésnek köszönhetően tovább bővültek…

Megtisztelőnek tartom, hogy (jó- vagy rossz szándékból) de a Rigotech-et gyakran megtalálják “kiigazítás szerű” szakmai monológokkal, kérdésekkel. Más tuningosok oldalán ez ritkább, vagy nem jellemző. Talán mert nem várnak szakmailag hiteles választ, vagy mert a chiptuningos élből törli ahogy a negatív kommenteket, egyéb kérdéseket amelyekre nem tud / kíván reagálni.

volkswagen-passat7-chiptuning-kormolodas-dpf

Volkswagen Passat7 2.0CR TDI 143LE 320NM Facebook cikk

A dilemma…
Mai siófoki ügyfelünknek komoly fejtörést okozott, hogy a régóta használt és kedvelt idősebb Opel Vectra C 1.9Cdti maradjon meg továbbra is, vagy a nem rég vásárolt VW Passat B7 2.0CRTdi. A Passat volt az álma, szép is, jó is, de vezetési élményben bizony alulmaradt (egészen idáig).
Arra jutott, hogy ad egy esélyt a gyönyörű Passat-nak, és ha egy korrekt chiptuning után sem érzi benne azt amit várt tőle, amire vágyik, akkor elválnak útjaik, és visszaül a jól bevált Vectra-ba.
A következő dilemma az volt, hogy kire merje rábízni az autót, hiszen a 15 napos friss chiptunertől a 15 éves szakmai múltig mindenki professzionális a hirdetései, vagy web-oldala szerint. A meseszerű ígéreteken és kamu méréseken át már minden megtalálható a mai Magyar chiptuning piacon. Egy megbízható ismerőse már járt nálunk, az Ő elégedett ajánlása után felvette velünk a kapcsolatot, majd egy telefonos egyeztetést követően megérkezett a megbeszélt időpontban.
Az autó remek állapotban van, 163e km futásteljesítmény után is, de egy picit tényleg mintha nyomatékszegényebb lenne mint kéne.
Az autó katalógus adatai szerint 140Le/320Nm teljesítésére hivatott, célul pedig a még biztonságosan elérhető +40Le/80Nm-t tűztük ki.
A gyári beállítás mérése 142Le/305Nm leadását igazolta, így bebizonyosodott hogy nyomatékban valóban kicsit alulteljesít az autó, melynek oka jó eséllyel az EGR okozta koromlerakódás miatti keresztmetszet csökkenés, mely tisztítással orvosolható (lásd.: korábbi szakcikkünkben).
A megbeszéltek szerint készült Prémium Pro egyedi beállítás feltöltését követően ismét lemértük az autó teljesítményét, mely szerint az autó immár 180Le/386Nm leadására képes. A nyomaték limiterek 400Nm-re lettek állítva, így nagyon szépen látszik hogy a mérés NINCS “kikozmetikázva”, pont annyi hiányzik a tervezett nyomatékból, mint amennyi hiányzott a gyári beállításnál is. A gyári méréshez igazoltan az autó +38Le/81Nm többlettel rendelkezik, tehát a kitűzött célt tökéletesen elértük. A szívó-oldal koromtalanítása után az autó tudni fogja a 400Nm-t, és akkor a gyári beállításon is tudná a 320-at.
István a tesztkör után mosolyogva, boldogan nyugtázta, hogy jól döntött, jó kezekre bízta az autóját, és már esze ágában sincs megválni tőle, ugyan itt lesz hamarosan egy eladó Vectra C 😂 Üdv, Csaba

Egy szakmában jártas srác kérdései

 

Írnék is és kérdeznék, ha nem baj, mert elég sok ilyen autót láttam már, ettől akár többszörös futásteljesítménnyel is. 

 1. A szívó oldali keresztmetszet csökkenés nagyon jól diagolható olyan módon, hogy a lökettérfogat, hengerszám, motorfordulatszám, töltőnyomás, beszívott levegő hőmérséklet alapján képletből vagy akár MAF kalkulátorral vissza lehet számolni, hogy a kalkulált és a mért légtömeg egyezik-e bizonyos fordulatszám tartományokban a referencia értékkel.
 2. DPF-es autóról beszélünk, melynek a korom és hamutartalma bizony tudja negatív irányba billenteni a gázreakciót és a teljesítmény / nyomaték párost. Jelen esetben méréskor milyen volt a részecskeszűrő telítettsége? Nem lehet, hogy esetleg regeneráció előtt állt az autó és az befolyásolta ilyen minimálisan az értékeket?
 3. Ha a szívóoldali keresztmetszet már a motor működését negatív irányba befolyásolná, biztos, hogy észrevehetően/zavaróan be lennének sűrűsödve a DPF regenerációk. Azt gondolom, hogyha ilyen jellegű észrevétele nincs az ügyfélnek, akkor a szívósor valószínűleg köszöni még jól van.
 4. Az érkező görbén nem látok nagy hibát, talán egy leheletnyivel picit később éri el a gyárilag elektronikusan fixált nyomaték görbét, de jó pár más cég által publikált méréssel összevetve sem látom azt, hogy az ígért 320 Nm, másnál már 1750 RPM-től rendelkezésre állna, inkább 2200-2300 RPM fölött éri el a ~300 Nm+-t  Persze itt megint az felvetődik bennem, hogy milyen DPF állapottal és telítettséggel mérték az autót. 
 5. Nem kívánom a munkátokat, tudásotokat kétségbe vonni, de bárkivel elő tud fordulni, hogy ott a pillanat hevében nem gondol mindig mindenre. Szerintem ez az autó így jó ahogy van, abszolút kár bántani, nem lehet még ilyen futásteljesítménynél szívósor kokszolódási problémája, mert azt biztosan legalább az örvénycsappantyú állítómotor hibájával tudtunkra adná a motorvezérlő.
passat-20cr-143ps-320nm-chiptuning-teljesitmenymeres

Válaszom a kormolódás, DPF, és munkamenetünk kapcsán

 

Köszönöm szakmailag megalapozott és jó észrevételeid. Az 1. pont jó közelítés, ha nagyobb mértékű a nyomatékvesztés, vagy egy épített rendszert kell kiszámolni.

Jelen esetben inkább elméleti érdekesség tekintve, hogy a szenzorok hacsak pár százalékos tűrését, avulását nézem (MAF, MAP, IAT) a hibák összeszorzódása nagyobb mérési hibát visz a képbe mint a 15NM-t befolyásoló légnyelés eltérés.

Ennél a futásnál kialakult lerakódás okozhat ennyi gyengülést, meg más is.

 1. minden DPF-es autónál pont a szűrő miatt érkezéskor vizsgáljuk a telítettséget, ellennyomást, regenerálási ciklust, és elállunk a munkától, ha a úgy döntünk a látottak alapján.
 2. ez igaz, de erősen függ a használat módjától. Tekintve, hogy az autó részterhelésen nagy légfelesleggel megy, nincs jelentősége a lerakódásnak, és a teljes futás 95%-a részterhelés, tehát a maradék 5% arányában járul hozzá a többlet regeneráláshoz egy ilyen minimális lerakódás, amely ilyen csekély nyomatékvesztéshez vezet.

Miért emelte ki a Csabi ezt a korom dolgot? Mert korábbi ugyanilyen autónál hasonló nyomatékvesztést tapasztaltunk, 120e km futás után. A tulaj kérte volna, hogy tekerjük feljebb a “programot” csak ez nem az a cég, ahol ész nélkül ráverünk 4 tized turbónyomást, és akkor az majd átfújja a többlet levegőt a szűkült szívósoron… A tulaj nem hitte el hogy ez a gond, és megbontotta az EGR-t, ahol látta, hogy vastagon le van kormolódva! Ezt követően szívósor le, és teljes tisztítás, aztán láss csodát, azonos beállítással megjött a várt eredmény, a görbe kisimult.

 1. Köszönjük 

A Rigotech ebben (is) különbözik a tuningcégek 90 százalékától, hogy nem felejtünk el dokumentálni, mérni, és nem állunk neki ész nélkül emelni a dolgokon, ameddig nem igazolt, hogy a hardver 100 százalékos. Üdv Richárd

Kérj ajánlatot a saját autódra, lássuk mennyi tartaléka van, mit érdemes egy finomítással kihozni belőle!

Chiptuning árajánlat és infó az autódról 5 perc alatt

 • Gyári, lebutított középszerűből
 • erős, dinamikus, megbízható
 • vezethetőbb, szerethetőbb autót
 • Rigotech beállítással!